Gratis cursussen

Er zijn een hoop verschillende cursussen. Zo heb je hobby of vrije tijd- en vakinhoudelijke cursussen, cursussen om je vaardigheden te verbeteren en cursussen om je algemene ontwikkeling te vergroten. De prijs per cursus en aanbieder verschilt uiteraard. Er bestaan ook cursussen waar helemaal geen prijskaartje aan zit. Ook voor deze gratis cursussen zijn verschillende aanbieders. Het Cursus web geeft je een overzicht.

Aanbieders

De meerderheid van de cursussen zijn gratis cursussen online. Een groot deel van deze gratis cursussen wordt aangeboden door universiteiten over de hele wereld. Deze universiteiten maken deel uit van een collectief genaamd MOOC (Massive Open Online Courses). Grote namen als Stanford en Harvard zijn hier onderdeel van, maar ook Nederlandse universiteiten waaronder de uni’s van Delft, Amsterdam, Leiden, Utrecht, Wageningen, Rotterdam en Groningen. De afgelopen jaren hebben maar liefst 800 uni’s zich hierbij aangesloten.

Naast MOOC zijn er ook diverse sites waar ze gratis cursussen online aanbieden. Soofos en Learnit zijn twee van deze aanbieders. Andere bekende instelling zoals NTI bieden ook wel eens gratis cursussen online aan. Vaak gaat het hier wel om een mini cursus. Dit kan natuurlijk handig zijn als je erachter wil komen of je een onderwerp echt interessant vind. Ook kan je deze mini cursussen gewoon voor de fun volgen natuurlijk.

Google zelf biedt ook een aantal gratis cursussen aan. Je zou jezelf hier ook verder in kunnen verdiepen als daar je interesse ligt.

Voor- en nadelen van gratis cursussen

Uiteraard zitten er voor- en nadelen aan gratis cursussen. Een van de grootste voordelen is waarschijnlijk dat het gratis is. Stel je raakt er op uitgekeken of je kan de cursus om welke reden dan ook niet afronden dan hoef je jezelf geen zorgen te maken om weggegooid geld. Een ander voordeel is dat je er op deze manier achter kan komen of je het onderwerp echt interessant vind. Als blijkt dat je jezelf er verder in wil verdiepen kan je altijd nog een betaalde cursus volgen. Omdat de gratis cursussen over het algemeen korter zijn dan betaalde cursussen kan je ervoor kiezen om meerdere gratis cursussen online te volgen.

Een nadeel van deze cursussen is dat de kans bestaat dat de maker ervan er minder tijd in stopt. Het is gratis en hij/zij krijgt er niets voor terug als er aanpassingen worden gedaan. Voor sommige kan dit een factor zijn om de stof van de cursus niet te updaten waardoor er oudere informatie in de cursus kan staan.

Wanneer je voor een gratis cursus kiest moet je jezelf afvragen hoe belangrijk het voor je is. Wil je écht iets leren en wil je jezelf erin verdiepen of vind je het gewoon leuk om meer te weten over een onderwerp? Wanneer het echt belangrijk voor je is ben je ook bereid om het prijskaartje wat er aan zit te betalen. In dat geval heb je ook een completere cursus.