Vakinhoudelijk

Er zijn hobby cursussen, maar er zijn ook vakinhoudelijke cursussen. Zo’n cursus is goed voor je carrière.  Een vakinhoudelijke cursus is een goede manier om je carrière te bevorderen. Je leert er veel van en het is ook nog eens leuk. Vergeet niet dat het ook enige verplichtingen schept, zeker als het op de kosten van de baas is.

Uw advertentie hier?

Waarom kiezen voor een vakinhoudelijke cursus?

Wanneer je merkt dat je bepaalde kennis mist om je werk goed uit te voeren dat kan je kiezen voor een vakinhoudelijke cursus. Er zijn verschillende cursussen die ervoor kunnen zorgen dat jij snel over deze kennis zal beschikken. Denk aan een cursus boekhouden voor wanneer je meer administratieve taken krijgt. Of een cursus PowerPoint, dit kan handig zijn als je meer presentaties moet maken. Vakinhoudelijke vakken wordt kennis vaak gespecificeerd over een segment van een groter onderwerp, een specialisatie. Dit gaat dus dieper op een onderwerp en niet zoals bij de algemene kennis over diverse onderwerpen. 

Cursusvoorstel

Bij sommige bedrijven zijn bepaalde cursussen verplicht. Andere bedrijven wachten juist af tot het voorstel van de werknemers zelf komt. In dat laatste geval is een functioneringsgesprek een mooie gelegenheid om je cursuswensen aan te kaarten. Je kan dit ook op een ander moment bespreken natuurlijk. Voordat je het voorstel doet is het belangrijk dat je zoveel mogelijk voorwerk hebt verricht. Laat je informeren bij personeelszaken over de mogelijkheden en eventuele trainigscentra waar je werkgever mee samenwerkt. Kijk welke trainingsinstituten de juiste cursussen bieden. Denk ook na over welke lesvorm het beste bij je past. Gaat je voorkeur uit naar mondeling of schriftelijk? Een workshop van een lang weekend of vier maanden lang één avond in de week? Als je een cursus gaat volgen voor je werk dan moet deze natuurlijk wel aansluiten op je carrièreplan. Als specialist zal je andere cursussen volgen dan wanneer je een algemenere functie hebt. Het is aan te raden om je eerst zo goed mogelijk te verdiepen in het onderwerp voordat je het met je baas bespreekt. Dit zijn een aantal vragen die je hierbij kunnen helpen:

  • Welke cursus wil je volgen?
  • Heb je genoeg tijd over voor deze cursus?
  • Welke voordelen heeft de cursus voor jou als persoon, maar ook voor het bedrijf?
  • Wat zijn de kosten?
  • Hoeveel tijd gaat er in de cursus zitten?
  • Welke alternatieven zijn er? Denk aan andere cursussen of andere trainingsinstituten.
  • Verwacht je een bijdragen (tijd en/of geld) van je werkgever?

Als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord dan heb je al aardig wat voorwerk gedaan.

Terug
vca-pakket